InstagramKarakusevic Carson Architects

Hoxton Press, Colville Estate

  • View from Penn Street

  • Typical floor plan

  • Section through eastern tower to basement level

  • Axonometric showing the ramp connection to the basement

  • View of ground floor entrances and public realm from Bridport Place

  • Interior view of flat looking through to the balcony

  • View from ground floor public café/community space looking out onto the public realm

  • View of arched brick-lined soffit and ramp leading to the basement carparking and bike stores

  • View from Shoreditch Park

1 / 9
Client
Hackney Council (Stages 0‑4a), Anthology (Stages 4b‑7)
Borough
The London Borough of Hackney
Location
N1
Status
Completed 2018
Scale
0.36ha
Units and density
198 homes, 543dph
Tenure
100% market sale for estate‑wide cross‑subsidy
Non-residential
267sqm café/gallery space

Hoxton Press forms the third phase of the wider Colville Estate Masterplan for Hackney Council which we have been developing since 2009. Working closely with the community to re‑design the neighbourhood, we established the idea of two tall buildings on a small car‑park and bin store plot at the south edge of the masterplan. This location which borders Shoreditch Park offered an opportunity to build taller and create 198 flats for private sale which co‑funds the creation of 450 council homes across the wider estate masterplan.

The strategic placement, orientation and shape of the two 16‑and 20‑storey buildings responds to and optimises their constrained urban location while creating a strong urban form with a series of innovative dual‑aspect dwelling types on the inside. Building frontages are positioned to align with the surrounding street pattern, while the hexagonal footprint maximises views and minimises light‑loss and overlooking to neighbouring buildings. This arrangement achieves buildings ‘in the round’ with no fronts or backs, allowing the scheme to address its context in all directions and offer views out from the living spaces on all six sides.

Residential floors are arranged concentrically with living rooms located at the perimeter, benefitting from increased daylight and natural ventilation. Typical floors accommodate six 1 and 2‑bedroom apartments, each with dual aspect views. Larger 3‑bedroom homes are located on the upper floors. The structural frame of each building allows for column‑free balconies, enabling unobstructed, panoramic views across the park, while solid brick upstands increase a feeling of privacy at height and help to define the bold, sculptural form of the buildings. The use of hand‑made brickwork in two different tones accentuates their silhouette and gives each building its own identity.

At street level, striking double‑height vaults create a memorable arrival into the buildings and contain a community café/gallery open to the public. Large glazed screens wrap around this space to maximise long views through the ground floor and blend the buildings seamlessly into landscape. A continuous surface of granite cobbles extends from the outside in, connecting the two buildings with a new public space and creating a threshold from Shoreditch Park to the revitalised Colville Estate.

Design Team

Lead architect and masterplanner
Karakusevic Carson Architects
Collaborator
David Chipperfield Architects
Landscape
Vogt Landscape
Structures
Aecom
Civils
Aecom
M&E
Aecom
Planning
Tibbalds Planning and Urban Design
Contractor
Wates Construction

Awards

Housing Design Award 2020
RIBA London Awards 2019 ‑ shortlist
LABC Building Excellence Awards 2019 ‑ Best High Volume New Housing Development
New London Award 2019 ‑ Housing
BCIA Awards 2019 ‑ Housing Project of the Year
Brick Awards 2018 ‑ Worldwide category ‑ shortlist
Housing Design Awards 2014 ‑ shortlist
New London Awards 2014 ‑ shortlist

Photography

Emmanuelis Stasaitis, Ioana Marinescu, Peter Landers
;