InstagramKarakusevic Carson Architects

Wembley High Road, Cecil Avenue

  • Axonometric of the scheme looking north-west

  • Illustrative view of the courtyard garden

  • Courtyard and public realm model, 1:100

  • Ground floor plan

  • Cutaway axonometric showing stepped landscape and floor plans

  • Axonometric of communal entrance adjacent to Wembley High Road

  • Axonometric of ground floor community and workspaces

  • Typical floor plan

  • Illustrative view of ground floor workspaces from Wembley High Road

1 / 9
Client
Brent Council
Borough
The London Borough of Brent 
Status
Planning approved 2020
Scale
0.9ha
Units and density
250 homes, 277dph
Tenure
35% affordable, 65% market sale
Non-residential
1900sqm workspace, 950sqm community space

Established by the Mayor of London and Brent Council, the Wembley Housing Zone initiative seeks to accelerate the delivery of affordable housing and civic infrastructure in Wembley Town Centre. As part of this programme, we were commissioned to unlock an underused and complex piece of land fronting the local high street to deliver mixed‑tenure homes, workspaces, community areas and wider public realm improvements.

The site has a number of significant constraints including a 7m level change from north‑to‑south and a diverse set of edge conditions, including; the high street to the north, low‑rise terraced housing to the east and a secondary school to the south. In our response to this context, the design takes influence from traditional mansion and courtyard blocks typologies. Rather than building tall, the project achieves density through efficient spatial planning to maximise daylight into homes, dual‑aspect proportions and quality of the living spaces inside.

Characteristic of traditional mansion blocks which are often deep in plan, residential cores are accessed through a rich sequence of public and shared spaces rather than directly from the street. This layout frees up space along the ground floor edge along the high road for flexible commercial work and community uses, space that extends through a series of stepped basement levels beneath the project. Above the high road the project’s main 8‑and 9‑storey buildings provide a strong frontage and contain the majority of accommodation through a wide mix of mansion flat dwellings, which are each organised in a sequence of T‑shaped modules. From the north, the scheme steps down with the topography of the site to lower building heights of 5‑6 storeys and a shift to family dwelling typologies reflecting the scale of the adjacent school and nearby housing.

At the heart of the project, a canopy of trees lines the meandering public route from the main entrance into the central courtyard garden which is landscaped with an array of planting, seating and different environments for respite and play.

Design Team

Landscape
East Architecture Landscape Urban Design
Structures
Momentum
Civils
Lewis Hubbard Engineering
M&E
Max Fordham  
Planning
Tibbalds Planning and Urban Design
;